Přeskočit na obsah

Světové dny mládeže v Lisabonu

V úterý 1. srpna začalo v portugalském Lisabonu světové setkání mládeže, nejen s Papežem Františkem. 

Pro mládež z naší farnosti začalo toto setkání již o týden dříve, a to v druhém největším portugalském městě, v Portu. Skupinka z naší farnosti měla štěstí,  což znamená, že se nás ujaly velmi milé rodiny z farnosti Ermesinde. Pobyt v Portu nebyl až tak bohatý, co se programu týče, a tak jsme nejvíce času trávili na pláži, nebo v naší farnosti, kde si pro nás připravili společný večer.

Konec se přiblížil a byl čas na přesun do Lisabonu. Nechali jsme tedy naše rodiny, nové přeplněné MHD, a nové kamarády za zády. Cestou jsme si ještě udělali krátkou přestávku ve Fátymně, a už nás vítal Lisabon. V Lisabonu jsme se ubytovali a šli na mši s papežem. 

Celou dobu bylo k dispozici české centrum, kde každé odpoledne probíhaly mše, katecheze, nejrůznější přednášky a koncerty. Mimo jiné odtud bylo vidět na cestu, kudy projížděl papež. 

Poslední večer byla pouť do Campo da Graça, kde byla večerní vigílie, kde se také přespávalo a druhý den zde také byla závěrečná mše svatá s Papežem Františkem.  Po pouti, která se neobešla bez menších problémů nás čekala už jen cesta domů. Jelikož nám letadlo domů letělo brzy ráno, tak jsme museli noc strávit na letišti. To jsme ale za podpodpory a ochrany našeho opatrovníka Pavla Kuchaře zvládli a zdárně se dostali domů.  

Autor: Pája Holec ml.