Přeskočit na obsah

Farní pouť do Plzně

V sobotu 23.9. jsme se na přání našich převážně farních seniorů vydali na pouť do Plzně, kam jsme vyrazili autobusem spolu s našimi otci Jožkou a Milanem.

Prvním cílem byla Meditační zahrada, která slouží jako „Památník obětem zla“ a jejíž autorem je bývalí politický vězeň pan Luboš Hruška.

V místní kapli sv. Maxmiliána Kolbeho jsme si vyslechli silný příběh pana Hrušky a následně měli i možnost prohlédnout si zahradu vč. křížové cesty od akademického sochaře Romana Podrázského.

Na oběd jsme se přesunuli do Salesiánského střediska v Lobzích, kde nás čekalo milé a srdečné přivítání od otce Michala Kaplánka.

Otec Michal nás uvedl do historie salesiánů v Plzni, občerstvil nás dobrou kávou a Plzeňským pivem a po prohlídce střediska pro nás v přilehlém kostele sv. Martina a Prokopa sloužil spolu s otci Jožkou a Milanem mši svatou.

Po mši jsme se přesunuli do centra Plzně, a to do katedrály sv. Bartoloměje, kde nás čekalo setkání s renomovaným plzeňským architektem Janem Soukupem, který nás provedl katedrálou a poutavě vyprávěl o její historii a nedávné rekonstrukci na níž se spolupodílel.

Po prohlídce katedrály jsme si při rozchodu ještě užili přilehlé uličky centra města a mnozí z nás využili i příležitosti k ochutnání dobrého Plzeňského piva.

V podvečer jsme se plni zážitků vydali zpět k domovu s přáním, aby se farní poutě staly alespoň roční tradicí.